ELOKSAL
0

Özellikle mimari amaçla üretilen alüminyum profillerin dekoratif olarak da iyi bir görüntü sunması gerekir. Bu dekoratif görüntü bir çeşit oksitlenme olayı olan anodik oksidasyon yani eloksal kaplama ile elde edilir. Normalde alüminyum üzerinde oluşan oksit tabakasının kalınlığı 1-2 mikron arasındayken yapılan işlemle bu değer 10-25 mikrona kadar çıkar ve dekoratif görüntü yanında malzemenin korozyona karsı direnci de garantiye alınır. İşlem basit olarak alüminyum profilin asitli bir elektrolit içine anot olarak daldırılması ve anotla katot arasından doğru akim geçirilmesiyle gerçekleşir. Elektrolit gerçeklesen reaksiyonla çözünür ve profilin yüzeyinde oksit tabakası olarak oluşur. Sülfürik asitli doğru akim metodu en çok uygulanan eloksal kaplama tekniğidir. Kaplama öncesi profile yapılan yüzey işlemleri mat ya da parlak olarak istenen dekoratif görüntüyü tayin eder.

Yine kullanım alanına ya da tercihe göre renklendirilmesi mümkündür. Uygulanan boya malzemeyi daha da dayanıklı kılar. Tamamen geri dönüşümlü bir uygulama olan eloksal çevreye zarar vermez, hurda olduğunda dahi maddi değerini kaybetmez.

Eloksal ilk olarak endüstriyel ölçekte 1923 yılında deniz uçağı parçalarını korozyondan korumak için kullanılmıştır. Oksalik asit Eloksal ilk Japonya’ da 1923 yılında patentlenmiş ve daha sonra yaygın olarak Almanya’da, özellikle mimari uygulamalarda yer almıştır.

Elektrolit olarak kullanılan sülfürik asit banyosunun sıcaklığına ve yoğunluğuna göre uygulanan voltaj değişiklik gösterir. Akim yoğunluğu arttıkça 1 ile 100 (u)m arasında oksit kalınlığı elde edilebilir. Dış yüzeyler için ideal eloksal kalınlığı 20-25 (U) , iç yüzeylerde ise 10-25(U) civarında olmaktadır.

Eloksal Öncesi uygulanan Kimyasal İşlemler

Yağ Giderme: Bu işlem genellikle polisaj, bantlama veya kesimden sonra, alüminyum malzemenin üzerindeki yağların giderilmesi için yapılır.

Dağlama: Alüminyum yüzeyindeki oksit tabakanın alkali ya da asidik aşındırıcılarla matlaştırılması işlemidir.

Nötralizasyon: Yine yüzeydeki alkali artiklar nitrik asit çözeltinde arındırılır ve alüminyum eloksal işlemine hazırlanmış olur.

Fiksaj Banyosu: Alüminyum malzemenin gün ışığından etkilenerek kısa sürede solmasını önlemek, leke tutmasını engellemek ve eloksal kalitesini arttırmak amacıyla fiksaj banyosundan geçirilmelidir.